LEK WYCOFANY Z OBROTU

Produkt leczniczy został wykreślony z Rejestru Produktów Leczniczych (https://rejestry.ezdrowie.gov.pl/rpl/search/public). Ten lek został wycofany z obrotu, nie jest już dostępny w Polsce lub jest dostępny pod zmienioną nazwą handlową. Poniższe informacje mają charakter wyłącznie archiwalny i nie powinny być podstawą do samodzielnego stosowania leku. W przypadku pytań dotyczących leczenia skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Ostatnia aktualizacja:

Substancja czynnaFingolimod
Postać farmaceutycznaBrak danych
Podmiot odpowiedzialny
Kod ATC
Procedura
KategorieLeki na choroby neurologiczne, Leki na stwardnienie rozsiane (SM)

Dawkowanie Fingolimod Glenmark - jak stosować

Lekarz, który ma doświadczenie w leczeniu stwardnienia rozsianego będzie nadzorował leczenie lekiem Fingolimod Glenmark. Ten lek należy zawsze przyjmować zgodnie z zaleceniami lekarza. W razie wątpliwości należy zwrócić się do lekarza. Zalecana dawka to: Dorośli: Dawka to jedna kapsułka zawierająca 0,5 mg na dobę. Dzieci i młodzież (w wieku od 10 lat) o masie ciała powyżej 40 kg: Dawka to jedna kapsułka zawierająca 0,5 mg na dobę. Dzieci i młodzież, u których rozpoczęto leczenie od jednej kapsułki zawierającej 0,25 mg na dobę, po osiągnięciu później stabilnej masy ciała powyżej 40 kg, otrzymają od lekarza zalecenie zmiany dawki na jedną kapsułkę zawierającą 0,5 mg raz na dobę. W tym przypadku zaleca się powtórzenie okresu obserwacji, jak po podaniu pierwszej dawki leku. Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Lek Fingolimod Glenmark jest przeznaczony do stosowania doustnego. Lek Fingolimod Glenmark należy przyjmować raz na dobę, popijając szklanką wody. Kapsułki leku Fingolimod Glenmark należy zawsze połykać w całości, bez otwierania. Lek Fingolimod Glenmark można przyjmować z posiłkiem lub bez. Stosowanie leku Fingolimod Glenmark o tej samej porze każdego dnia ułatwi pamiętanie o zażyciu leku. W razie pytań o czas trwania leczenia lekiem Fingolimod Glenmark, należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty.

Przydatne zasoby