Aminomel to lek stosowany jako składnik żywienia pozajelitowego, zapewniający podaż składników niezbędnych do syntezy białka. Jest szczególnie polecany dla pacjentów po ciężkich urazach, w ostrych i przewlekłych chorobach wymagających stosowania żywienia pozajelitowego, a także w przypadku dużych zabiegów operacyjnych przebiegających z dużym niedoborem białka. Lek jest dostępny wyłącznie na receptę. Wskazania do jego stosowania obejmują różne stany kliniczne, które wymagają wsparcia żywieniowego, zwłaszcza gdy tradycyjne żywienie jest niewystarczające lub niemożliwe.
Aminomel Nephro to roztwór aminokwasów, który nie zawiera cukrów. Jest podawany pacjentowi w infuzji dożylnej, co jest metodą dostarczania składników odżywczych do organizmu. Lek ten jest stosowany w przypadku ostrej lub przewlekłej niewydolności nerek. Jest dostępny na receptę.
Aminoplasmal 15% to preparat w postaci roztworu do infuzji, który jest stosowany do uzupełniania odżywiania. Jest podawany bezpośrednio do żyły. Lek ten zawiera aminokwasy i elektrolity, które są niezbędne do wzrostu i regeneracji organizmu. Jest dostępny na receptę.
Nephrotect to roztwór aminokwasów stosowany do odżywiania pozajelitowego pacjentów z niewydolnością nerek. Preparat zawiera niemalże kompletny zestaw L-aminokwasów w ilościach odpowiednich dla metabolizmu chorych z zaburzeniami czynności nerek. Może być także podawany w leczeniu intradializacyjnym. Jest dostępny na receptę.
Vaminolact to roztwór aminokwasów stosowany u dzieci do infuzji dożylnych. Zawiera zarówno aminokwasy wytwarzane przez organizm, jak i niewytwarzane w organizmie. Skład aminokwasów został dobrany na podstawie składu mleka kobiecego. Vaminolact jest wskazany jako źródło aminokwasów w żywieniu pozajelitowym dzieci. Jest dostępny na receptę.
L-tryptofan – aminokwas egzogenny, czyli taki, który nie jest produkowany w organizmie człowieka i musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Jest składnikiem wielu enzymów, białek oraz tkanki mięśniowej. L-tryptofan wykorzystywany jest przez mózg w trakcie produkcji serotoniny, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem mózgu i hormonem szczęścia. Ponadto przyczynia się do produkcji melatoniny, która reguluje rytm snu oraz korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.
L-tryptofan dostępny jest w postaci kapsułek oraz jako składnik mlek modyfikowanych dla dzieci, suplementów dla sportowców i osób aktywnych, preparatów dla kobiet w okresie menopauzy oraz suplementów uspokajających. L-tryptofan znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Bogatym źródłem są: owies, nasiona dyni, banany, sezam, drób, ryby, ser, jajka.
Możliwe działania niepożądane: pojawiają się rzadko i najczęściej dotyczą układu pokarmowego. Może wystąpić m.in. zgaga, ból brzucha, nudności, biegunka, bóle i zawroty głowy oraz uczucie senności.
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10