Owoc borówki czernicy to preparat roślinny dostępny bez recepty. Jest stosowany tradycyjnie jako środek wspomagający w biegunkach. Preparat jest dostępny w postaci ziół do zaparzania. Wskazaniem do stosowania jest biegunka u osób dorosłych. Nie zaleca się stosowania preparatu u dzieci, biegunkę u dziecka powinien leczyć pediatra.
Owoce borówki czernicy (Vaccinium myrtillus L.) są ważnym składnikiem diety w wielu krajach i są używane jako zioło lecznicze do leczenia różnych zaburzeń. Ekstrakty z owoców często są częścią suplementów wspomagających zdrowie oczu, natomiast ekstrakty z liści są reklamowane jako środek na cukrzycę typu 2 i kontrolę glikemii.
Główne aktywne składniki borówki czernicy to antocyjany, potężne przeciwutleniacze. Te pigmenty roślinne nadają borówkom ich intensywny kolor od czerwonego do niebieskiego. Borówki czernicy są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, dostarczając 300-700 mg na 100 g jagód.
Flawonoidy, szczególnie antocyjanosydy, są najbardziej farmakologicznie aktywnymi składnikami owoców borówki czernicy. Oprócz antocyjanosydów, owoce borówki czernicy zawierają również katechinę, epikatechinę, skondensowane taniny, oligomeryczne procyjanidyny i pektyny.
Borówka czernica zawiera również substancje chemiczne zwane taninami, które mogą pomóc poprawić biegunkę, a także podrażnienia jamy ustnej i gardła, redukując obrzęk (zapalenie). Istnieją pewne dowody, że substancje chemiczne znajdujące się w liściach borówki czernicy mogą pomóc obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Niektórzy badacze uważają, że substancje chemiczne zwane flawonoidami w liściach borówki czernicy mogą również poprawić krążenie u osób z cukrzycą. Problemy z krążeniem mogą uszkodzić siatkówkę oka.