Gargarisma prophylacticum Amara

Gargarisma Prophylacticum Amara to lek w postaci koncentratu do sporządzania roztworu do płukania gardła. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne na błonę śluzową jamy ustnej i gardła. Stosowany jest w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej i przy podrażnieniu błon śluzowych. Lek jest dostępny bez recepty.

Syrop prawoślazowy

Syrop prawoślazowy to ziołowy lek dostępny bez recepty, który zawiera macerat z korzenia prawoślazu. Działa powlekająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową jamy ustnej i gardła, łagodząc kaszel suchy i mokry oraz ból gardła. Stosuje się go w przebiegu przeziębienia lub innych infekcji. Przed zastosowaniem leku należy zapoznać się z informacją dołączoną do opakowania i zastosować dawkowanie zgodne z zaleceniami.

Syrop Prawoślazowy Alte

Syrop Prawoślazowy Alte to lek roślinny, który zawiera wyciąg z korzenia prawoślazu. Jest tradycyjnie stosowany do łagodzenia objawów podrażnienia i stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Działa osłaniająco na błony śluzowe, łagodzi podrażnienia gardła i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu górnych dróg oddechowych. Jest dostępny bez recepty.

Kwas benzoesowy, znany również jako E210, to organiczny związek chemiczny, który jest najprostszym aromatycznym kwasem karboksylowym. Zbudowany jest z pierścienia benzenowego zawierającego jedną grupę karboksylową. W czasie ogrzewania łatwo sublimuje.

W naturze kwas ten występuje w korze czereśni i strączyńca, a także w malinach i anyżu. W postaci anionu benzoesanowego występuje w znacznych ilościach w żurawinie, grzybach, cynamonie oraz niektórych produktach mlecznych (efekt fermentacji bakteryjnej).

Kwas benzoesowy jest stosowany jako środek konserwujący do żywności. Jego sole i estry to benzoesany. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg/kg masy ciała.

Właściwości kwasu benzoesowego obejmują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest on stosowany w produktach o kwaśnym i słabo kwaśnym odczynie (pH<5), m.in. w produktach spożywczych, jak i lekach i kosmetykach. Kwas benzoesowy jest uznany za substancję bezpieczną, zaś ADI (bezpieczny poziom spożycia) dla niego wynosi 5 mg/kg masy ciała/dzień. Kwas benzoesowy nie wykazuje działania rakotwórczego i genotoksycznego.

Jednakże, kwas benzoesowy może wywoływać skutki uboczne u osób wrażliwych, w tym ból brzucha, nieżyt nosa, astmę, pokrzywkę. Wysokie spożycie kwasu benzoesowego przez małe dzieci może być powiązane z większym pobudzeniem. Kwas benzoesowy w napojach owocowych może ulegać przemianom do rakotwórczego benzenu, jednak są to ilości nie zagrażające zdrowiu człowieka.