Owoc anyżu

Owoc anyżu to produkt roślinny dostępny bez recepty, który jest stosowany w formie ziół do zaparzania. Znajduje zastosowanie jako łagodny środek wykrztuśny. Tradycyjnie jest stosowany w kaszlu towarzyszącym stanom zapalnym górnych dróg oddechowych. Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia.

Zioła wykrztuśne

Zioła wykrztuśne to naturalne leki ziołowe, które zwiększają wydzielanie śluzu i ułatwiają odkrztuszanie. Mogą mieć działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne i osłaniające na drogi oddechowe. Są stosowane wspomagająco w kaszlu towarzyszącym podrażnieniu błony śluzowej gardła, kaszlu palacza, czy POChP. Nie zaleca się stosowania u dzieci do 12 roku życia. Zioła wykrztuśne mogą być przyjmowane w formie naparów, syropów, czy preparatów z dodatkiem innych składników stymulujących odporność. Niektóre z nich są dostępne bez recepty.

Anyż – roślina, której właściwości lecznicze wykorzystywane są od wieków. Surowcem farmaceutycznym są owoce anyżu, które zawierają olejek, leukoantocyjanidyny, tłuszcz i białka. Działanie rośliny polega na pobudzaniu ruchu nabłonka rzęskowego i wydzielaniu śluzu w gardle, krtani i tchawicy, co powoduje rozrzedzenie zalegającej wydzieliny i pobudzenie odruchu wykrztuśnego. Ponadto anyż pobudza czynność wydzielniczą przewodu pokarmowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, a także pobudza laktację.

Głównym wskazaniem do stosowania anyżu jest kaszel z utrudnionym odkrztuszaniem, wzdęcia, zaparcia i inne nieżyty przewodu pokarmowego.

Anyż dostępny jest w postaci ziół do zaparzania. Występuje również jako jeden ze składników mieszanek ziołowych na przewód pokarmowy, herbatek laktacyjnych, syropów na apetyt czy kapsułek na wzdęcia.

Możliwe działania niepożądane: Stosowanie anyżu zgodnie z zaleceniami nie powoduje zwykle skutków ubocznych. U niektórych osób może wywołać reakcje alergiczne.

Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10