Ostatnia aktualizacja:
| Substancja czynna | Pioglitazon |
| Postać farmaceutyczna | Tabletki |
| Podmiot odpowiedzialny | Takeda Pharma A/S |
| Kod ATC | A10BG03 |
| Procedura | CEN |
| Kategorie | Leki na cukrzycę |
Spis treści
- 1 Jakie są wskazania? Na co stosowany jest Glustin?
- 2 Aktualna ulotka leku Glustin
- 3 Jaki jest skład Glustin, jakie substancje zawiera?
- 4 Jak dawkować Glustin?
- 5 Co zrobić w przypadku przedawkowania Glustin?
- 6 Co mogę jeść i pić podczas stosowania Glustin – czy mogę spożywać alkohol?
- 7 Czy można stosować Glustin w okresie ciąży i karmienia piersią?
- 8 Aktualna charakterystyka produktu leczniczego (ChPL)
- 9 Jakie są opinie pacjentów o leku Glustin?
Jakie są wskazania? Na co stosowany jest Glustin?
Glustin zawiera pioglitazon. Jest lekiem przeciwcukrzycowym stosowanym w leczeniu cukrzycy typu 2. (insulinoniezależnej) u dorosłych, gdy metformina jest nieodpowiednia lub jej zastosowanie nie powiodło się. Ten typ cukrzycy zazwyczaj rozwija się u ludzi dorosłych. Glustin pomaga kontrolować stężenie cukru (glukozy) we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2., pomagając w lepszym wykorzystaniu wytwarzanej przez organizm insuliny. W okresie od 3 do 6 miesięcy po rozpoczęciu stosowania leku lekarz prowadzący oceni, czy lek Glustin działa. Glustin można stosować jako jedyny lek u pacjentów, którzy nie mogą przyjmować metforminy, i których leczenie dietą i wysiłkiem fizycznym nie pozwoliło kontrolować stężenia cukru we krwi lub mogą być dodawane do leczenia innymi lekami przeciwcukrzycowymi (jak metformina, pochodne sulfonylomocznika lub insulina), które nie zapewniają wystarczającej kontroli stężenia cukru we krwi.
Aktualna ulotka leku Glustin
| Glustin - 45 mg, Tabletki (Pioglitazonum) |
Jaki jest skład Glustin, jakie substancje zawiera?
Substancją czynną leku jest pioglitazon. Każda tabletka Glustin 15 mg zawiera 15 mg pioglitazonu (w postaci chlorowodorku). Każda tabletka Glustin 30 mg zawiera 30 mg pioglitazonu (w postaci chlorowodorku). Każda tabletka Glustin 45 mg zawiera 45 mg pioglitazonu (w postaci chlorowodorku). Pozostałe składniki to: laktoza jednowodna, hypromeloza, sól wapniowa karmelozy oraz magnezu stearynian. Patrz punkt 2 „Glustin zawiera laktozę jednowodną”
Zamienniki leku Glustin
Lista leków oraz szczegółowe informacje na temat substancji czynnej
Jak dawkować Glustin?
Zazwyczaj stosowana dawka początkowa to jedna tabletka zawierająca 15 mg lub 30 mg pioglitazonu raz na dobę. Lekarz może zwiększyć dawkę maksymalnie do 45 mg pioglitazonu raz na dobę. Lekarz wskaże odpowiednią dawkę. W przypadku wrażenia, że działanie leku jest za słabe, należy zwrócić się do lekarza. Jeżeli lek Glustin jest stosowany jednocześnie z innymi lekami przeciwcukrzycowymi ...
Czytaj więcej: Dawkowanie Glustin
Co zrobić w przypadku przedawkowania Glustin?
Jeżeli przez przypadek pacjent zażyje zbyt wiele tabletek leku lub jeżeli inna osoba lub dziecko przyjęło lek, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Stężenie cukru we krwi może gwałtownie zmniejszyć się do wartości mniejszych od prawidłowych i należy je zwiększyć przyjmując cukier. Zaleca się, aby pacjent miał przy sobie kostki cukru, cukierki, ciastka lub słodki sok owocowy.
Co mogę jeść i pić podczas stosowania Glustin – czy mogę spożywać alkohol?
Tabletki można przyjmować z jedzeniem lub bez jedzenia. Tabletki należy połykać popijając szklanką wody.
Czy można stosować Glustin w okresie ciąży i karmienia piersią?
Należy powiedzieć lekarzowi jeżeli - pacjentka jest w ciąży lub podejrzewa, że może być w ciąży, lub planuje zajście w ciążę - pacjentka karmi piersią lub planuje karmienie piersią dziecka. Lekarz zaleci odstawienie leku.
Aktualna charakterystyka produktu leczniczego (ChPL)
| Glustin - 45 mg, Tabletki (Pioglitazonum) |
Jakie są opinie pacjentów o leku Glustin?
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się swoją opinią o leku Glustin!
Twoje doświadczenie może pomóc innym pacjentom w podjęciu decyzji. Opisz jak działał lek w Twoim przypadku, czy wystąpiły skutki uboczne oraz czy poleciłbyś go innym.
Czytaj więcej: Opinie o Glustin
